Een ART goedgekeurd slot? Wat is het en wat kan ik ermee?
Wat is een ART Slot?
Een ART goedgekeurd slot, iedereen met een tweewieler en een diefstalverzekering krijgt ermee te maken. Een ART slot is te herkennen aan het logo met de sterretjes (zie afbeelding hieronder). De hoeveelheid sterretjes aan de linkerkant geeft het ART keurmerk aan. De linker afbeelding hieronder heeft 2 sterren dus gaat het hier om een ART2 gekeurd slot. De tweede van links heeft 3 sterren, dus een ART3 gekeurd slot en zo voort. Je kan dit keurmerk altijd terugvinden op het slot en/of op de verpakking van het slot.
Hoe komt een slot aan een ART keurmerk?
Een slot kan een ART keurmerk in Nederland verkrijgen door de stichting ART. Deze stichting formuleert de minimale vereisten voor een ARTslot en test vervolgens of het desbetreffende slot aan deze vereisten voldoet. Voldoet dit product, dan krijgt dit slot de bijbehorende ART certificering. Stichting ART wordt gevormd door onder andere de ANWB, BOVAG, de RAI vereniging en verschillende verzekeraars. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan even op de site van stichting ART. Bij Fietsgoedkoper vermelden we bij elk slot of en welke ART certificering er op het slot zit. Dit is altijd gecheckt bij stichting ART zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.
Wat voor type sloten zijn er momenteel verkrijgbaar?
Er zijn verschillende sloten verkrijgbaar zoals:
- Kabelsloten – Een kabelslot heeft vaak geen ART keurmerk. Dit zijn meestal de sloten waarmee een fiets even snel aan de vaste grond vastgezet kan worden (zie afbeelding hieronder voor een voorbeeld). Dit slot wordt ook vaak als een tweede slot gebruikt.
- Ringsloten – Een ringslot is een vast slot dat op de fiets gemonteerd zit. Dit slot heeft in veel gevallen een ART2 keurmerk. Meestal is dit niet genoeg en eist de verzekering een extra slot voor de fiets (zie afbeelding hieronder voor een voorbeeld). Het is verder wel een goedgekeurd fietsslot maar het voldoet op zich zelf vaak niet aan de eisen van de verzekeraar doordat er nog een extra ART goedgekeurd fietsslot nodig is.
- Insteeksloten – Dit zijn sloten die gebruikt worden in combinatie met de eerder genoemde ringsloten. Insteeksloten kunnen ook een ART keurmerk hebben (maar dit hoeft niet). Deze ART insteeksloten hebben vaak dikkere schakels (zie afbeelding hieronder). Sinds 2023 is een insteekslot in combinatie met een ringslot niet meer genoeg voor de fietsverzekering. De verzekeraars eisen nu minimaal een ART kettingslot. Laat je altijd goed informeren door de verzekeraar in kwestie.
Insteekslot met ART keurmerk:Insteekslot zonder ART keurmerk: - Kettingsloten – Dit zijn de sloten die vaak voor de verzekering nodig zijn. De meeste kettingsloten hebben een ART2, ART3 of hoger keurmerk. Deze sloten zijn over het algemeen ook wat zwaarder in gewicht. Waar een insteekslot bijvoorbeeld 500 gram weegt, weegt een goed kettingslot al snel 2-3 KG afhankelijk van het slot en de lengte van het slot. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van ART goedgekeurde sloten van verschillende merken:
ART2 slot:ART3 slot: ART4 slot: - Beugelsloten – Een beugelslot heeft ook vaak een ART keurmerk. Deze sloten worden vaak gebruikt bij scooters en brommers. De sloten zijn relatief goedkoop ten opzichte van bijvoorbeeld een ART kettingslot. Daarom wordt een beugelslot ook wel eens voor fietsen gebruikt. Een beugelslot werkt vaak met een kliksysteem en is daardoor snel en eenvoudig te bevestigen. Een nadeel van een beugelslot is de lengte. Door de korte lengte kan het wiel vastgezet worden, maar het slot is niet lang genoeg om je slot ook aan een paal o.i.d. vast te maken. Bij een fietsenrek wil het bijvoorbeeld weer wel. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van beugelsloten:
Wat voor ART slot heb ik dan nodig?
Welk ART slot je nodig hebt hangt natuurlijk af van het type voertuig. Daarom is het altijd handig om bij je verzekering na te gaan welk slot ze minimaal nodig achten. Over het algemeen gelden hierbij de volgende regels:
- ART 2 slot: geschikt voor fietsen
- ART 3 slot: geschikt voor elektrische fietsen, speed-pedelecs en brom- en snorscooters
- ART 4 slot: geschikt voor motoren
- ART 5 slot en daarboven: nog beter geschikt voor motoren
Let op: De regels van verzekeraars veranderen regelmatig. Check het altijd na bij de verzekeraar. Uiteraard kunt u altijd een hoger ART fietsslot gebruiken dan vereist is. Ook als het slot niet voor de verzekering nodig is, is het alsnog aan te raden om een goed slot aan te schaffen om diefstal zoveel mogelijk te voorkomen.
Deze blog is voor het laatst geüpdatet op 17 januari 2024.
Advies nodig?
Heb je advies nodig voor het kiezen van de juiste ART fietssloten, of zoek je een specifiek slot? Je kan ons altijd vrijblijvend een vraag stellen door hierop te klikken. Heb je nu alle informatie om een art goedgekeurd slot te kopen en kan je niet wachten? Neem dan even een kijkje bij ons volledige aanbod aan sloten. Bij elk slot vermelden we bij de specificaties precies welk slot art goedgekeurd is of niet. En zo ja, welk ART keurmerk het slot dan toebedeeld heeft gekregen.