Wat is een medisch fietszadel en wat heb ik eraan?

Je hoort de term steeds vaker: ”een medisch fietszadel”, maar wat is een medisch fietszadel en wat heb je eraan? Een medisch fietszadel is een fietszadel met een afwijkende vorm ten opzichte van een normaal fietszadel. Ze zijn er in allerlei vormen, maten en prijsklassen. In deze blog geven wij u alle informatie die u nodig heeft voor het aanschaffen van een medisch fietszadel.

Hoe zijn medische fietszadels ontstaan?

Medische fietszadels zijn ontstaan door de beste bestaansreden: het oplossen van een probleem. Verschillende fietsers kregen last van verschillende pijnlijke klachten tijdens het fietsen zoals:

 • Last van het stuitje / zitbotje (meest voorkomende klacht)
 • Last van schuurplekken aan de binnenkant van de benen
 • Pijnlijke billen
 • Doofheid en/of tintelingen in de billen of bij de genitaliën
 • Algemene last van het zitvlak door een operatie of een medische aandoening
 • Pijnlijke onderrug

Verschillende soorten medische fietszadels

Uiteindelijk moest hier een oplossing voor komen. Hier is veel mee getest totdat uiteindelijk verschillende vormen zadels zijn ontwikkeld door verschillende merken:

 • Zo heeft het merk ISM verschillende zadels ontwikkeld en op de markt gebracht met op het eerste gezicht vreemd ogende zadels, maar het resultaat spreekt wel boekdelen. Prijsindicatie: +- €100,-
 • Wittkop heeft samen met een sport-orthopedisch specialist (Dokter Torsten Werlich, meer dan 20 jaar ervaring in gewrichten-chirurgie, sport orthopedie en kinder orthopedia ) een ander soort zadel ontwikkeld. Namelijk een fietszadel met een uitsparing in het midden. Dit zorgt ervoor dat zitbotjes en andere pijnlijk delen zoals de schaamstreek worden ontlast. Dit zorgt effectief voor minder zadelpijn. Prijsindicatie: +- €20-€35,-.
  Wittkop Medicus Pro 3.0 Unisex Gelzadel - Zwart - Voorgevormde GelpadsWittkop Medicinaal Gelzadel 3.0 Breed
 • Ook het merk Voltano heeft veel zadels met een uitsparing op precies de juiste plek. Voltano heeft hiernaast ook gekeken naar de hardheid van het zadel waardoor er, naast de andere genoemde voordelen, ook minder snel rugpijn en doofheid en/of tintelingen ontstaan. Ten slotte hebben ze ook een sportieve lijn medische fietszadels voor de sportievere fietser, wielrenner of mountainbiker. Prijsindicatie: +- €15-€40,-.
  Voltano Fietszadel Met Gelpads - Zwart/Rood - UnisexVoltano City XXXL Fietszadel - Unisex Extra Breed Fietszadel - ZwartVoltano Pro Gel Fietszadel - Met Uitsparing - Zwart - UnisexVoltano E-bike Fietszadel – Zwart / RoodVoltano Sport Fietszadel – Gel Trekking Zadel – Zwart
 • SQlab heeft hierin gekozen voor vele verschillende vormen. Deze zijn speciaal gemaakt op basis van door hen ontwikkelde technologieën. Ook bieden ze een zadelmeting aan om het juiste model te selecteren. Prijsindicatie: €70-€250,-.

Zoals je leest zijn er verschillende medische zadels. Door het overzicht hierboven hopen wij inzicht te geven in de verschillende opties en kunt u zelf een keuze hierin maken. Als er informatie mist of als u vragen heeft dan kunt u altijd één van onze specialisten om hulp vragen.